Alkoholens medicinska effekter

För att få dricka alkohol på restaurang måste du ha fyllt 18 år. En anledning till det är att ju tidigare du börjar dricka desto större är risken att du senare i livet utvecklar ett alkoholberoende. En annan anledning är att alkohol också kan skada hjärnans utveckling hos unga människor eftersom den ännu inte är fullt utvecklad. Denna utveckling gäller framförallt förmågan att förutse konsekvenserna av sina handlingar vilket gör att de har svårare att märka när de blir berusade och blir ofta alldeles för berusade.

Många unga säger att de under berusning hamnat i slagsmål, haft sex som de inte ville eller oskyddat sex. Dessutom är cirka 80 procent av all våldsbrottslighet kopplad till alkoholkonsumtion. Nästan alla som prövat narkotika har varit berusade.
Standardglas är ett internationellt mått på alkoholmängd. Ett standardglas motsvarar cirka 4 cl fyrtioprocentig sprit. Ett standardglas är det samma som

 • 33 cl starköl
 • 50 cl folköl
 • 4 cl starksprit
 • 15 cl vin
 • 8 cl starkvin
 • En kvinna bör inte dricka mer än 9 standardglas under en vecka och aldrig mer än 3 glas vid samma tillfälle. Minst en eller två dagar i veckan bör vara alkoholfria.

  En man bör inte dricka mer än 14 standardglas i veckan och aldrig mer än 4 glas vid samma tillfälle. Även en man bör ha minst en eller två alkoholfria dagar i veckan. För en del människor kan även dessa mängder vara för mycket. Det tar cirka två timmar för levern att bryta ned ett standardglas. Nedbrytningen kan inte påskyndas av om du badar bastu, dricker kaffe eller motionerar. Du kan helt enkelt inte påverka kroppens nedbrytning av alkohol.

  Ju snabbare och ju mer alkohol du dricker desto mer berusad blir du. Om en person som väger cirka 75 kilo dricker sex stora starköl på några timmar hinner levern inte bryta ned den första ölen förrän personen fyller på med nästa. En efter en lägger sig varje öl ovanpå de tidigare och personen kommer snabbt upp i en berusningsnivå på över 2 promille. Ju starkare dryck du dricker desto snabbare blir du berusad.

  Ju mer du väger desto större mängder alkohol kan du dricka. En kvinna tål oftast mindre alkohol än en man. Om en kvinna dricker två tredjedelar av vad en man dricker så kommer de upp i ungefär samma promillehalt. Att det är så beror på att kvinnor oftast väger mindre än en man och har mindre vätska i kroppen att späda ut alkoholen med.
  Om du äter samtidigt som du dricker tar det längre tid för alkoholen att komma ut i blodet. Levern får då mer tid för att bryta ned alkoholen och du blir inte lika berusad som om du dricker på fastande mage. Genom att äta en ordentlig måltid i samband med att du dricker alkohol kan du nästan halvera din promillehalt.

  Not. Uppgifterna i detta avsnitt ät hämtade från STAD-utbildningen ”Ansvarsfull alkoholservering”.