Av alla typer av alkoholhaltiga drycker är öl den absolut populäraste. En av anledningarna till det är att den är billigare per liter än någon annan alkoholhaltig dryck.

Den kan också släcka törsten bättre än exempelvis vin. År 2021 var den totala globala konsumtionen över 3 miljarder 500 ml burkar. Det är helt häpnadsväckande. Det innebär att man kan fylla Globen ca 2,5 gånger med bara öl.

För att inte avslöja vilket land som tar förstaplatsen så börjar vi bakifrån.

5.  Tyskland

Det är inte konstigt att landet som har sin årliga Oktoberfest toppar listan över de 5 länder som konsumerar mest öl 2021. Även om ölet har sitt ursprung i Tjeckien och är uppkallat efter en stad i landet, är pilsner också den mest populära typen öl i Tyskland.

Internationella ölmärken är otroligt populära även i USA som Heineken, medan deras egna märken som Budweiser också finns att köpa i de flesta butiker över hela landet.

4. Rumänien

Rumänien  har en lång och stolt historia när det gäller bryggning av gott öl. Det var tyskarna som först introducerade öl i Transylvanien. Rumänien är ett av de billigaste länderna i Europa om du önskar dig en halvliter ute på stan. Om du gillar öl så kan det vara bra att lära dig några rumänska ord: ”la halba” är en halvliter och ”la sticla” är en flaska. På de flesta barer och restauranter säljs halvliters öl  och flasköl separat.

3. Polen

Polen är det land i Europa där man verkligen älskar öl. Polacker tar gärna en eller två öl till middagen.

2. Österrike

Vi överdrev inte när vi säger att europeiska länder skulle dominera listan, och topp fem är alla från Europa. Inom hotellsektorn står öl för nästan 40 % av alla kalla drycker som konsumeras. Österrike kvalar in på en andra plats.

1. Tjeckien

I 26 år har Tjeckien toppat listan över ölkonsumtion per capita. I landet konsumerar man över 180 liter per capita.

 

öl per capita

Kort fakta om öl

Det första ölet var troligtvis bryggt runt 7000 f.Kr. i Mesopotamien. Öl är den mest populära alkoholhaltiga drycken i världen. Att räkna ren alkohol per capita är svårt då ren alkohol även används i sjukvården.

Det första ölet skapades troligtvis då stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och jäste i kontakt med vilda jästsvampar