Guiden för hur du grillar den perfekta entrecôten

Att grilla den perfekta entrecoten är en konstform och det finns några viktiga steg att följa för att få till en smakfull och saftig entrecote. Genom att följa dessa steg kommer du att få till en saftig och smakfull entrecote som garanterat kommer att imponera på dina gäster!

grillad entrecote

1. Välj rätt kött
För att få en god entrecote är det viktigt att välja rätt kött. En bra entrecote ska ha en fin marmorering, det vill säga små insprängda fettfläckar som gör köttet saftigt och extra smakrikt. Det är också viktigt att köttet har en jämn tjocklek. Då kommer du få samma temperatur på hela köttet.

2. Rätt temperatur på köttet
Ta ut köttet från kylskåpet minst en timme innan du ska grilla. Köttet ska ha rumstemperatur när du börjar grilla. Detta gör att köttet blir enklare att grilla och att det kokar mindre under tillagningen. Köttet får också en jämnare innertemperatur.

3. Förbered grillen
Värm upp grillen till en hög temperatur på cirka 250 grader. Se till att grillgallret är rent och borsta bort eventuell gammal smuts. Det spelar ingen roll om du använder en kolgrill eller gasolgrill.

4. Krydda köttet
Krydda entrecoten med salt och peppar på båda sidor innan du lägger köttet på grillen. Du kan använda andra kryddor om du vill. Men godast blir det om du endast använder dig av salt och peppar.

5. Grilla entrecoten
Lägg entrecoten på grillen och stäng locket. Grilla köttet i cirka 2-3 minuter på varje sida för att få en fin grillyta. Använd gärna en stektermometer för att kontrollera innertemperaturen på köttet. För en medium rare entrecote ska temperaturen vara 55-58 grader.

6. Låt köttet vila
Ta bort entrecoten från grillen och låt den vila i cirka 5-10 minuter på en tallrik under en bit aluminiumfolie. Detta gör att köttet kan slappna av och fördela smakerna jämnt. Innan servering kan du med fördel strö på lite flingsalt på köttbiten. Detta kommer ge en ökad smakkänsla.

7. Servera
Skär entrecoten i tunna skivor och servera med tillbehör som passar till, t.ex. grillade grönsaker eller en god potatissallad. Eller varför inte en god Bearnaisesås.

Servera gärna en kall öl eller ett glas rött till entrecoten. Här kan du läsa mer om vilka drycker som passar bäst till

Bästa ölen 2023

Bästa röda vinet 2023

Bästa vita vinet 2023

Systembolaget

 

Grillad entrecote