Från Chianti till Barolo. Italiens röda viner

Italienska viner är kända för sin unika smak och komplexitet. Från de kraftfulla och mörka röda vinerna till de friska och fruktiga vita vinerna, det finns något för alla smaker.

Här kommer vi att ta en närmare titt på några av Italiens mest kända och eftertraktade viner, från Chianti till Barolo, och hjälpa dig att förstå varför dessa viner är så speciella och vad som gör dem unika.

Vi kommer också att ge tips om vilka maträtter som passar bäst till varje vin och hur man får ut det mesta av smaken. Så oavsett om du är en erfaren vinälskare eller bara börjar utforska världen av italienska viner, hoppas vi att denna artikel kommer att hjälpa dig att upptäcka något nytt och spännande.

 

1. Amarone della Valpolicella, Casteloro, 2019

Systembolaget: Nr 74208

Casteloro Amarone della Valpolicella är ett fint exempel på ett vin med den karaktäristiska smaken och intensiteten från de torkade druvorna. Vinet har en frisk syra, välintegrerade ekfatstoner och inslag av mörka körsbär, kaffe, vanilj och torkad frukt. Fylligheten i vinet gör det lagringsbart samtidigt som balansen gör att det kan njutas redan nu.

Casteloro Amarone är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella som torkats i 3 månader efter skörd för att uppnå optimal kraft och smak. Amarone della Valpolicella är kronjuvelen bland Venetos viner. I produktionen används druvor som genomgått en torkningsprocess, även kallad l’appassimento.

 

2. Monti Garbi, Ripasso, 2019

Systembolaget: Nr 5328

Rödvinet Monti Garbi Ripasso är en populär val bland italienska viner på grund av dess unika smak och kvalitet. Ripasso är en teknik som används för att göra viner mer komplexa och mogna. Det innebär att man tar druvskörden från ett annat vin som redan har genomgått färsk druva och gör en andra gäring på den. Detta ger vinet en högre alkoholnivå och extra smak och fyllighet.

Monti Garbi Ripasso är ett vin gjort på druvorna Corvina, Rondinella och Molinara, som är de samma druvor som används i Amarone della Valpolicella. Det ger vinet en kraftfull smak med inslag av svarta vinbär, tobak och choklad. Tanninerna är mjuka och smaken är välbalanserad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

 

3. Enzo Bartoli, Barolo, 2018

Systembolaget: Nr 72399

Enzo Bartoli Barolo är ett exceptionellt rödvin från Piemonte-regionen i Italien. Det är gjort på druvan Nebbiolo, som är känd för att skapa viner med hög komplexitet och förmåga att mogna väl med tiden. Vinet har en mörk rubinröd färg med toner av svarta vinbär, tobak och trä. På näsan är det mycket komplext med inslag av svarta vinbär, tobak, lakrits och choklad. Smaken är kraftfull med bra balans mellan tanniner och fruktighet. Det har en lång eftersmak med inslag av svarta vinbär och tobak.

Enzo Bartoli Barolo är ett vin som mognar väldigt bra med tiden, så det är bra att lagra det i ett par år innan man dricker det för att få ut det mesta av smaken. Det passar utmärkt till kraftfulla och mörka kötträtter såsom oxfilé, lamm eller svamp. Det är också ett utmärkt val för att servera till ostbricka med hårda och kraftfulla ostar.

Enzo Bartoli Barolo är ett vin som sticker ut från mängden, det är en vin som har en unik smak och komplexitet. Priset kan vara högt jämfört med andra viner, men det är väl värt det för den kvalitet och smak man får. En riktigt bra Enzo Bartoli Barolo är en verklig upplevelse för smaklökarna och är ett vin som kommer att imponera på dina gäster.

4. Borgogno, Barbera d’Alba Superiore, 2020

Systembolaget: Nr 74201

Barbera d’Asti Superiore är ett rödvin från Piemonte regionen i Italien. Den är gjord på druvan Barbera. Det har en djup rubinröd färg med smaker av svarta vinbär, svarta körsbär och tobak. Tanninerna är mjuka och smaken är välbalanserad med en lång eftersmak. Barbera d’Asti Superiore passar utmärkt till maträtter med högt kryddigt innehåll, såsom pastarätter med svamp eller svarta bönor, eller till kraftfulla kötträtter såsom lamm eller kalv. Det är också ett utmärkt val för att servera till ostbricka.

 

5. Barbaresco, Prunotto, 2019

Systembolaget: Nr 22013

Barbaresco Prunotto är ett kraftfullt rödvin från Piemonte-regionen i Italien. Den är gjord på druvan Nebbiolo. Den har en mörk rubinröd färg med smaker av svarta vinbär, tobak och trä. Tanninerna är mjuka och smaken är välbalanserad med en lång eftersmak. Barbaresco Prunotto passar utmärkt till kraftfulla kötträtter såsom lamm eller oxfilé. Det är ett vin som mognar väldigt bra med tiden, så det är bra att lagra det ett par år innan man dricker det för att få ut det mesta av smaken. Priset är rimligt för den kvaliteten och smaken.

 

6. Macchiona, La Stoppa, 2012

Systembolaget: Nr 94957

Macchiona La Stoppa är ett imponerande rödvin från Emilia-Romagna regionen i Italien. Den är gjord på druvorna Barbera och Bonarda. Den har en mörk rubinröd färg, en mogen, nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, ceder, nypon, tobak, nötter, rosor, kakao, kryddnejlika, kanel och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött. Tanninerna är mjuka och smaken är välbalanserad med en lång eftersmak.

7. Brunello di Montalcino, Col d’Orcia, 2018

Systembolaget: Nr 12357

Brunello di Montalcino är en av Italiens mest kända och eftertraktade röda viner. Detta vin kommer från Montalcino-regionen i Toscana och är gjort på 100% Sangiovese druvan.

Vinet har en mörk rubinröd färg med toner av svarta vinbär och tobak. På näsan är det mycket komplext med inslag av svarta vinbär, tobak, choklad och lakrits. Smaken är kraftfull med bra balans mellan tanniner och fruktighet. Den har en lång eftersmak med inslag av svarta vinbär och tobak.

Brunello di Montalcino är ett vin som mognar väldigt bra med tiden, så det är bra att lagra det i ett par år innan man dricker det för att få ut det mesta av smaken. Det passar utmärkt till kraftfulla och mörka kötträtter som lamm eller svamp.

Sammanfattningsvis är Brunello di Montalcino ett fantastiskt vin med en unik smak och komplexitet. Det är definitivt värt att prova för alla vinälskare som söker efter något unikt och exklusivt. Priset kan vara lite högre jämfört med andra viner, men det är väl värt det för den kvalitet och smak man får. En riktigt bra Brunello di Montalcino är en upplevelse för alla sinnen.

 

Läs mer om de bästa vindistrikten här.