Vin är en stor del av Italiens kultur, både gastronomiskt och ekonomiskt men även socialt.

Det är därför ingen överraskning att landet är en toppdestination för vinälskare, oavsett om de vill besöka vingårdar eller smaka på några av världens mest älskade viner.

Låt oss utforska fem av Italiens största vinregioner – från Piemonte till Sicilien – och de bästa vinerna som produceras i varje region.

1. Piedmonte

Italiens norra Piemonte-region producerar några av landets mest kända röda viner. Barolo och Barbaresco. Inbäddat i Pofloddalen, flankeras regionen av de frostiga alperna i norr och ligger i närheten av det ljumma Medelhavet.

Klimatet skapar en karakteristisk dimma som hjälper till att mogna Nebbiolo-druvan som används i båda dessa viner. Nebbiolo producerar ljusa röda viner som är djärva och tannrika och åldras väl och blir rikare med tiden. Barolo, med smeknamnet ”The King of Wines”, utvecklar en rik doft med inslag av lakrits, ros och tryffel när den lagras, och den passar bra till rätter som rött kött.

Andra populära druvor som odlas i Piemonte är Barbera och Dolcetto, som båda anses vara mer ”vardagliga” druvor. De ska avnjutas unga och ha mjuka tanniner, vilket gör dem mer välsmakande och passar till många olika maträtter. Barbera producerar viner med en rik, fruktig smak, medan Dolcetto är välbalanserad vad gäller syra och tanniner.

2. Toscana

Toscana är hem till Italiens mest natursköna vingårdar, grönskande böljande kullar och förmodligen landets mest kända vin, Chianti. Det är Italiens äldsta vinproducerande region, med anor från 800 f.Kr. Vinerna är ofta blandningar av de inhemska Sangiovese-druvorna.

Chianti är gjord med minst 80 procent Sangiovese, och själva Chianti-regionen sträcker sig över ett stort område i Toscana, som består av flera städer och byar som producerar vinet. Brunello di Montalcino, som är gjord på 100 % Sangiovese-druvor, är ännu mer uppskattad och utgör tillsammans med Barolo och Barbaresco ”Three Big B’s” av italienska viner.

3. Veneto

Nordöstra Veneto är bland Italiens mest produktiva vinregioner. Regionen är mest känd för att producera sitt mousserande Prosecco-vin. Det här vita vinet produceras norr om Venedig i en region som kallas Valdobbiadene och görs främst av Glera-druvor, även om små mängder av andra druvsorter kan ingå.

Regionens svala klimat nära Alperna hjälper till att odla fräscha och skarpa vita viner som Soave, gjorda av Gargenega-druvor. Runt de varmare områdena, nära Adriatiska havet och Gardasjön, produceras uppmärksammade röda viner som Valpolicella, Amarone och Bardolino.

4. Emilia-Romagna

Den stora och bördiga regionen Emilia-Romagna sträcker sig över nästan hela centrala Italien, från öst till väst, och är ett av landets äldsta vinproducerande områden. Regionen producerar det berömda Lambrusco, ett mousserande rött vin som är gjort med en druva med samma namn som från början odlades av de gamla etruskerna. Den finns i varierande grad av torr kontra söt och har ofta hög syra och toner av bär.

Vinerna från regionen passar bra med traditionell mat, och Lambrusco passar utmärkt till rätter såsom kött med hög fatthalt, krämig lasagne och ostfyllda tortellini. Andra dominerande sorter som odlas i regionen inkluderar Malvasia, Trebbiano, Barbera och Sangiovese.

 

Läs mer om Italiens bästa rödviner här