Årets bästa vita viner – Topplistan 2023

Här listar vi de bästa vita vinerna för år 2023. Vinbranschen är alltid i förändring och det är alltid spännande att se vilka viner som sticker ut och imponerar på årets provningar och tävlingar.

Vi har samlat ett urval av vita viner som har fått höga betyg och lovord från kritiker och experter runt om i världen. Dessa viner representerar det bästa av det bästa när det gäller smak, kvalitet och pris.

Så om du är ute efter att prova något nytt och spännande eller bara vill ha några bra rekommendationer, fortsätt att läsa för att hitta ditt nästa favoritvin.

 

1. Soalheiro Granit

Soalheiro Granit är ett vitt vin från regionen Vinho Verde i Portugal. Vinet har en frisk och fruktig smak. Det är gjort på druvan Alvarinho och har en hög syra och en viss mineralitet från granitjorden där druvorna odlas.

Vinet har också en komplex och lång eftersmak med toner av citrus och äpple. Det är en utmärkt matchning till fisk- och skaldjursrätter eller som sällskapsdryck. Overall, Soalheiro Granit är ett mycket bra vitt vin från Portugal. Serveras vid 8-10°C

Systembolaget: Nr 73450

 

2. Diora La Splendeur du Soleil, Chardonnay

Diora La Splendeur du Soleil Chardonnay är ett vitt vin från Kalifornien i USA som görs på druvan Chardonnay. Det har en mjuk och rund smak med toner av smör, citrus och vanilj.

Vinet har också en balanserad syra och en lång eftersmak med inslag av honung och nötter. Det är en utmärkt matchning till maträtter med fisk och skaldjur eller till ostar. Vinet ska serveras vid 10-12°C.

Systembolaget: Nr 2640

 

3. Minuty Prestige Rosé

Minuty Prestige Rosé är ett rosévin från Provence, Frankrike. Det är gjort på druvorna Cinsault, Grenache och Syrah och har en frisk och fruktig smak. Vinet har en klar, ljusrosa färg med inslag av vattenmelon, jordgubbar och passionsfrukt. Det har en mjuk munkänsla med en balanserad syra som ger det en friskhet och livlighet.

Vinet har en lång eftersmak med inslag av små bär och en touch av mineralitet. Den är en utmärkt matchning till fisk- och skaldjursrätter, grillat kött, och sallader. Det är också en utmärkt sällskapsdryck och passar bra att njuta av på en varm sommardag.

Minuty Prestige Rosé är ett vin som är lätt att dricka och som har en mycket elegant och sofistikerad stil.  Vinet har en sockerhalt på <0,3 g/100m.

Systembolaget: Nr 79353

 

Läs även om de bästa italienska röda vinerna här